Ryzlink rýnský ZIMNÍ VRCH beton 2024 pozdní sběr BALÁŽ suché š. 87-24
VIIINO • Česká republika • MORAVA • Mikulovská • Dolní Dunajovice "Zimní vrch" • Ryzlink rýnský • bílé • BALÁŽ • PWT 2025 Prague Silver 86 b.
- Popis
- Parametry
Ryzlink rýnský 100%
sběr 28. 9. 2024, cukernatost 21,0 °NM
lahvováno 19. 5. 2025
bezcukerný extrakt 20,8 g/l
fermentace v nerezu
zrání v betonovém vajíčku 700 l, 4měsíční míchání na jemných kalech
Prague Wine Trophy 2025 Prague Silver 86 b.
Sytě žlutá barva. Nos vína je čistý, vyzrálý a odrůdově typický aromatický projev po sušeném jádrovém ovoci, lipových květech, sušené citrusové kůře, sušeném zázvoru a meruňkách. Patro vina je suché, šťavnatá a pevná citrusová kyselina, vyzrálý ovocný projev s výraznými tóny sušeného jádrového a peckového ovoce, dlouhotrvající slaně osvěžující ovocně-minerální dochuť. Vhodné k běžnému pití a degustaci, ke sladkovodním i mořským rybám, plodům moře, vybraným typům sushi a měkkým nezrajícím sýrům.
Ryzlink rýnský zrající v betonové nádobě ve tvaru vajíčka. A jak že to teda funguje? Beton je při zrání vína určitým kompromisem mezi nerezem a dřevěným sudem. Na rozdíl od nerezu v něm probíhá mikrooxidace, díky které víno nazrává podobně jako v dřevěném sudu. Beton ovšem do vína nepouští dubové aroma, které ne každému vyhovuje. Díky tloušťce betonové nádoby, která velmi dobře izoluje a udržuje stabilní teplotu, není nutné umělé chlazení jako u nerezových tanků. Beton také uvolňuje do vína minerály, což má vliv nejen na chuťový projev vína, ale uvolňovaný křemík například pomáhá přirozeně víno stabilizovat. Beton je tak ve vinařství přírodní a velmi ekologickou technologií. Můžete si udělat srovnávací degustaci různých ryzlinků z betonu (vlašský a rýnský) či si porovnat naše rýňáky vyráběné různými technologiemi. Tolik paralel, a zároveň odlišností. A tolik potěšení. Na beton!
energetická hodnota: 305 kJ/73 kcal ve 100 ml
Druh vína | tiché |
---|---|
Barva | bílé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Ryzlink rýnský • Riesling |
Ročník | 2024 |
Země původu | Česká republika |
Vinařství | Baláž |
Oblast / Podoblast | Morava • Mikulovská |
Obec | Dolní Dunajovice |
Viniční trať | Zimní vrch |
Školení | beton |
Jakost | pozdní sběr |
Alkohol | 12,5 % |
Zbytkový cukr | 0,9 g/l |
Kyseliny | 7,5 g/l |
Objem / Hmotnost | 0,75 l |
Kategorie dle definice OIV / cukr | do 4 g/l |