bílé do 4 g/l

Sylvánské zelené 2024 pozdní sběr BALÁŽ "Pod Slunným vrchem" suché š. 21-24

VIIINOČeská republikaMORAVAMikulovskáDolní Dunajovice "Pod Slunným vrchem" • Sylvánské zelenébíléBALÁŽ

Cena
209 Kč
172,73 Kč bez DPH
Dostupnost:
Skladem  12 ks
ks
Kód zboží:
02966
Značka:
VytisknoutDo oblíbených

Sylvánské zelené 100%
rok výsadby 2012, hlinité spraše a předkvartérní štěrky nekarbonátové
sběr 23. 9. 2024, cukernatost 22,6 °NM
lahvováno 4. 4. 2025
bezcukerný extrakt 19,9 g/l

Sylvánské zelené je odrůda, která má v naší oblasti dlouholetou tradici. V dnešní době je možná trochu "upozaděná" jinými, aktuálně oblíbenějšími odrůdami, ale my ji bereme jako něco, co k nám patří a rozhodně se ji nevzdáme. Sylván je náročný na polohu a my máme radost, že desetiletá výsadba na trati Pod Slunným vrchem nám ji pravidelně poskytuje. Sylvánské zelené je starobylá odrůda, která ještě na počátku 20. stol. patřila ve střední Evropě k nejrozšířenějším. Pak ustoupila ze slávy, aby se mohla vrátit v plné kráse. Jedním z rodičů odrůdy je Tramín červený, od kterého získala jemnou kořenitost, ale aroma není tak intenzivní jako u Tramínů, a tak se jedná o velmi společenské víno, které vám bude báječným průvodcem celého večera a neunaví po jedné sklence.

Slámově žlutá barva. Nos vína je čistý, po prodýchání projev ovocně–minerální aromatiky, tóny bílého bobulového ovoce, jádrového ovoce, v závěru nádech lehké minerality. Patro vína je suché, pevná a šťavnatá citrusová kyselina, vyzrálý ovocný projev a dlouhotrvající minerálně osvěžující dochuť. Doporučujeme k běžnému pití a degustaci, k bílému drůbežímu masu, bílému i zelenému chřestu a měkkým nezrajícím sýrům.

energetická hodnota: 328 kJ/78 kcal ve 100 ml

Druh vína tiché
Barva bílé
Obsah cukru suché
Odrůda Sylvánské zelené
Ročník 2024
Země původu Česká republika
Vinařství Baláž
Oblast / Podoblast Morava • Mikulovská
Obec Dolní Dunajovice
Viniční trať Pod Slunným vrchem
Školení nerez
Jakost pozdní sběr
Alkohol 13,5 %
Zbytkový cukr 1,3 g/l
Kyseliny 6,7 g/l
Objem / Hmotnost 0,75 l
Kategorie dle definice OIV / cukr do 4 g/l