- Popis
- Parametry
Cuvée Glera 90 %, Moscato 10 %
zbytkový cukr 0 g/l
nefiltrované šumivé víno, sekundární kvašení v láhvi – méthode ancestrale, nefiltrované přírodní dokvášení v lahvi, nízký obsah siřičitanů
První kvašení probíhá v kontaktu se slupkami po dobu 1 dne a poté se odděluje dekantací. Lahvuje se během Velikonoc, při přibývajícím měsíci, aby mohlo začít druhé kvašení v láhvi, které trvá asi 5 měsíců. Během této doby kvasinky přemění veškerý cukr ve víně na oxid uhličitý a usadí se na dně láhve (0 gramů zbytkového cukru). Elegantní, jemné, s tóny čerstvě vymačkaných hroznů a broskvovým aroma. Na patře je perzistentní a ovocné, nikdy sladké, s nádechem zralého ovoce. Pro dosažení rustikálnější chuti doporučujeme jemně otočit lahev dnem vzhůru.
Teplota podávání: 8–9 °C
Pétillant naturel můžeme přeložit jako přirozeně šumivé a je synonymem pro starou metodu výroby známou jako méthode ancestrale. Víno vyrobené částečným primárním kvašením moštu v tanku (či jiné nádobě) a ještě živé se zbytkovým cukrem se před ukončením kvašení stáčí do lahví, kde pod korunkovým uzávěrem dokváší. Tlak oxidu uhličitého je prakticky nepředvídatelný a každá láhev je tak trochu originál. Jak ve vůni, tak i v chuti mají výrazný svěží hroznový projev. Vína mohou být neodkalená, s jemným zákalem a sedlinou. Takový jednoduchý přírodní šumivý návrat ke kořenům.
energetická hodnota: 251 kJ/61 kcal ve 100 ml
| Druh vína | šumivé • perlivé |
|---|---|
| Barva | bílé |
| Obsah cukru | suché |
| Odrůda | Glera |
| Ročník | NV |
| Země původu | Itálie |
| Vinařství | Zanotto |
| Oblast / Podoblast | Veneto |
| Školení | nerez |
| Alkohol | 11 % |
| Zbytkový cukr | 0 g/l |
| Objem / Hmotnost | 0,75 l |