Pétillant naturel

Pétillant naturel můžeme přeložit jako přirozeně šumivé a je synonymem pro starou metodu výroby známou jako méthode ancestrale. Víno vyrobené částečným primárním kvašením moštu v tanku (či jiné nádobě) a ještě živé se zbytkovým cukrem se před ukončením kvašení stáčí do lahví, kde pod korunkovým uzávěrem dokváší. Tlak oxidu uhličitého je prakticky nepředvídatelný a každá láhev je tak trochu originál. Jak ve vůni, tak i v chuti mají výrazný svěží hroznový projev. Vína mohou být neodkalená, s jemným zákalem a sedlinou. Takový jednoduchý přírodní šumivý návrat ke kořenům.

Sklademšumivé

VIIINO • Česká republika • MORAVA • Velkopavlovická • Kobylí "Lumperky" • Cabernet Moravia • šumivé • FILIBERK
Sklademšumivé

VIIINO • Česká republika • MORAVA • Velkopavlovická • Kobylí "Lumperky" • cuvée Svatovavřinecké, Modrý Portugal, malý podíl bílých odrůd • šumivé • FILIBERK
Sklademšumivénaturální

VIIINO • Česká republika • MORAVA • Znojemská • Znojmo "Načeratický kopec" • cuvée Frankovka 80 %, Pinot Gris 20 % • šumivé • VAJČNER
Sklademšumivénaturální

VIIINO • Česká republika • MORAVA • Znojemská • Konice u Znojma "Kraví hora", Znojmo "Načeratický kopec" • cuvée Veltlínské zelené 70 %, Neuburské 30 % • šumivé • VAJČNER