Kerner 2022 pozdní sběr BALÁŽ "Zimní vrch" suché š. 4-22
VIIINO • Česká republika • MORAVA • Mikulovská • Dolní Dunajovice "Zimní vrch" • Kerner • bílé • BALÁŽ •
PWT 2023 Prague Premium Gold 92 b.
- Popis
- Parametry
Kerner 100%
rok výsadby 2010, písčitá spraš
sběr 19. 9. 2022, cukernatost 22,2 °NM
lahvováno 15. 3. 2023
bezcukerný extrakt 18,4 g/l
Prague Wine Trophy 2023 Prague Premium Gold 92 b.
V našem sortimentu již etablovaný Kerner, svěží a aromatické víno. Ročník 2022 oceněn Premium Gold na Prague Wine Trophy. "Při cestách za vínem do Německa jsem ho u několika vinařů ochutnal a zaujal mě. Proto jsem se ho rozhodl vysadit a dělat z něj víno". Odrůda je vyšlechtěná v Německu a byla pojmenována na počest lékaře a básníka A. Ch. von Kernera. Ten svým pacientům doporučoval sklenku vína denně jako nejlepší preventivně léčebný prostředek. Zdraví je nejdůležitější, a tak v Německu patří tato odrůda mezi 5 nejvíce pěstovaných. Náš Kerner 2022 získal Premium Gold na Prague Wine Trophy a v absolutním bodovém hodnocení získal nejvíce bodů ze všech našich vín. Patří k nejrychleji se vyprodávajícím vínům z našeho sortimentu, takže pokud chcete zkusit tohoto šampiona, neváhejte.
Nos vína je čistý, elegantní odrůdová aromatika, po prodýchání jemné tóny peckového ovoce, citrusového ovoce, v závěru lehký nádech sušené citrusové kůry a exotického koření. Na patře je víno suché a přímočaré, osvěžující citrusová kyselina, ovocný projev s tóny vyzrálého peckového a jádrového ovoce, citrusového ovoce, středně dlouhá kořenitá dochuť. Vhodné k běžnému pití a degustaci, k lehkým tepelným úpravám bílých drůbežích mas a sladkovodním rybám.
Druh vína | tiché |
---|---|
Barva | bílé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Kerner |
Ročník | 2022 |
Země původu | Česká republika |
Vinařství | Baláž |
Oblast / Podoblast | Morava • Mikulovská |
Obec | Dolní Dunajovice |
Viniční trať | Zimní vrch |
Školení | nerez |
Jakost | pozdní sběr |
Alkohol | 12,5 % |
Zbytkový cukr | 1,7 g/l |
Kyseliny | 7,4 g/l |
Objem / Hmotnost | 0,75 l |
Kategorie dle definice OIV / cukr | do 4 g/l |