CERVARO DELLA SALA Umbria IGT 2018 CASTELLO DELLA SALA Antinori
VIIINO • Itálie • Umbria • cuvée Chardonnay 92 %, Grechetto 8 % • bílé • CASTELLO DELLA SALA •
RP 96 • AG 92 • Gambero Rosso tři sklenice 25krát za sebou • F 95 • WS 91 • JS 96 • DW 97
- Popis
- Parametry
cuvée Chardonnay 92 %, Grechetto 8 %
4hodinová macerace hroznů Chardonnay (10 °C)
Chardonnay fermentuje a prochází úplnou JMK v nových barikových sudech
po přibližně 5měsíčním zrání v sudech je Chardonnay obvykle připraveno ke stočení do nerezových nádob, kde dochází ke scelení s odrůdou Grechetto, která fermentuje samostatně a bez kontaktu se dřevem
Robert Parker Wine Advocate 96 b.
Antonio Galloni / Vinous 92 b.
Gambero Rosso tři sklenice 25krát za sebou
Falstaff 95 b.
WIne Spectator 91 b.
James Suckling 96 b.
Doctor Wine Daniele Cernilli 97 b.
Castello della Sala již mnoho let vyrábí jedno z nejznámějších bílých vín v Itálii, Cervaro. V posledních letech je více svěží a hlubší, bez konzervativního a širokého stylu, kterým se vyznačují starší ročníky tohoto vína. Jiskrná slámově žlutá barva s občasnými nazelenalými reflexy. Na nose lehce pražené tóny doprovází aroma jablečného kompotu, krémovost, broskve a náznaky másla. Chuť je minerální a svěží, s projevem tropického ovoce, bylin a pazourku, hluboké, komplexní, dlouhé. Víno s velkým potenciálem pro další pozitivní vývoj a zrání.
Název vína Cervaro pochází a je poctou šlechtickému rodu, který vlastnil Castello della Sala během 14. století, Monaldeschi della Cervara. Cervaro della Sala bylo jedním z prvních italských bílých vín, u kterého došlo k malolaktické fermentaci a zrání v barikových sudech. Ideou Cervaro della Sala bylo vyrobit bílé víno schopné dalšího vývoje v čase. V roce 1985 vytvořil Renzo Cotarella, toho času hlavní enolog v Castello della Sala, první ročník Cervaro della Sala.
Druh vína | tiché |
---|---|
Barva | bílé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Chardonnay |
Ročník | 2018 |
Země původu | Itálie |
Vinařství | Antinori |
Oblast / Podoblast | Umbria |
Školení | barrique |
Alkohol | 12,5 % |
Zbytkový cukr | 0,7 g/l |
Kyseliny | 5,7 g/l |
Objem / Hmotnost | 0,75 l |
Kategorie dle definice OIV / cukr | do 4 g/l |